Dýňové šílenství :)

Dýňové šílenství :)

Dýňová marmeláda, dýňová polévka, kuře na dýni, ozdoby z dýně – rady a recepty všeho druhu spojené s Halloweenem se na nás valí ze všech stran. Komerční využití tohoto svátku je široké, asi širší než prodej hřbitovních věnců a svíček.
Ale Rauťákům z RPS to nevadí. Dlabání dýní, výroba masek a především Dýňové Recepty jsou pro nás zábavnější než výlet na ponurý hřbitov.
Proto bychom se s Vámi o pár dýňových receptů rádi podělili 😉


Tím největší Dýňovým šílenstvím se pro nás letos stal TVAROHOVO DÝŇOVÝ DORT.

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 60 min
Doba chlazení: 195 min

Suroviny:
300 g dýně (např. Hokkaido, nakrájená na kostičky)
350 ml smetany na vaření 15%
200 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
2 lžičky kakao na vaření
1 špetka soli
250 g Hery máslová příchuť
250 g hnědého cukru
4 vejce
400 g tvarohu (20% tuku v sušině)
1-2 lžičky skořice
1 sáček čokoládové polevy na dort
125 g slazeného kondenzované mléko

Postup:
1. V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.
2. Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g Hery, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.
3. Předehřejeme troubu na 220 °C (konvektor 200 °C). V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g Hery. Heru, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.
4. Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 °C (konvektor 100 °C) a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.
5. Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.


Další lahůdkou se pro nás stala DÝŇOVÁ POLÉVKA S KOKOSOVÝM MLÉKEM A KARI.

Suroviny:

  • 1/2 dýně hokkaido (nebo jakýkoliv jiný druh)
  • máslo
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kari
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 100ml kokosového mléka
  • sůl, pepř

Na dokončení: 

  • semínka z dýně
  • olivový olej
  • sůl

 

Postup: 

Dýni naporcujeme, zbavíme slupky (dýni hokkaido není nutno zbavovat slupky) a semínek. Ty nevyhazujeme, budou se hodit! Dýni dáme do pekáčku a pečeme asi půl hodiny do změknutí. Na másle zpěníme cibulku dozlatova. Poté přidáme kari koření. Krátce mícháme, aby se rozvonělo, přidáme dýni a zalijeme vývarem. Vaříme asi 10 minut, rozmixujeme tyčovým mixérem a nakonec přidáme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem.
Můžeme podávat s porcí kokosového mléka a semínek z dýně, které si pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme asi na 5 minut do trouby.

Přejeme Dobrou chuť  😉