Studené polévky

Studené polévky

Je léto a naše tělo nemá chuť na nic těžkého na tož tak teplého. Nejraději by se zasytilo a osvěžilo v jednom. Polévku v žádném případě nemusíme ze svého menu vynechávat, nahradíme ji totiž za studenou variantu. Domácí zeleniny a ovoce má teď příroda na rozdávání a my vám ukážeme jak ho můžete v kuchyni efektivně využít.

Nejznámější studenou polévkou je  Gaspacho

Klasická španělská polévka z jemně rozmixované zeleniny a koření. Na přípravu potřebujeme 5 velmi vyzrálých voňavých rajčat pokrájíme a jemně rozmixujeme s několika lístky bazalky. Okurku nakrájíme, osolíme a necháme chvíli ležet. Mezitím nakrájíme jednu papriku, stonek řapíkatého celeru, stroužek česneku a dvě jarní cibulky. Potom vše spolu s okurkou rozmixujeme. Přidáme k rozmixovaným rajčatům, přidáme olivový olej, zakapeme citronovou šťávou nebo vinným octem, opepříme čerstvě mletým pepřem. Gaspacho zdobíme proužky papriky nebo plátky okurky a servírujeme na vychlazeném

Dalším skvělým tipem je melounová polévka s jahodami

Omyté jahody nakrájíme na menší kousky. Přidáme nakrájenou dužinu melounu zbavenou jadérek a spolu s  lístky čerstvé bazalky a máty (pár odložíme na ozdobu) rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Ochutíme citronovou šťávou a medem a vložíme na několik hodin do chladničky. Polévku servírujeme s rozdrobeným sýrem feta a lístky čerstvé máty.

Do třetice pro Vás mám jablečnou polévku s kari. Tuto polévku jistě ocení milovníci kari a orientální kuchyně. Uvařte si ji ráno, dokud je venku chládek. V poledne si jen vytáhněte z lednice.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce práškového žlutého kari
  • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 800g nakyslých jablek
  • 3 lžíce mangového čatní
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 6 snítek čerstvé máty
  • sůl a mletý pepř
  • 125g zakysané smetany

Na másle zpěňte cibuli. Pak poprašte kari a ještě asi minutu míchejte, aby se chuť rozvinula. Zalijte vývarem, přidejte jablka a vařte 15–20 minut doměkka. Rozmixujte dohladka spolu s čatní a citronovou šťávou. Špičky snítek máty odštípněte a dejte stranou na ozdobení, zbytek lístků odrhněte, nasekejte nadrobno a vmíchejte je do polévky. Dejte ji zakrytou odpočinout do chladničky alespoň na 3 hodiny. Do vychlazené polévky vmíchejte zakysanou smetanu, osolte a opepřete.